Karljohanpolenta att steka

Du behöver c a 200 g karljohanssvamp 1 msk smör salt, svartpeppar 1 liter (kalv)buljong 2 1/2 dl polentagryn 2 dl riven lagrad ost, t...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • c a 200 g karljohanssvamp
  • 1 msk smör
  • salt, svartpeppar
  • 1 liter (kalv)buljong
  • 2 1/2 dl polentagryn
  • 2 dl riven lagrad ost, t ex grevé
  • 1 msk smör
  • olivolja till stekning

Gör så här

1
Fodra insidan av liten (bröd)form, 1–1 ? liter med plastfolie eller bakplåtspapper.

2
Ansa och dela svampen. Hetta upp en torr stekpanna och låt svampen fräsa ett tag så lite vatten dunstar. Tillsätt en klick smör och låt svampen ta färg under omrörning. Salta och peppra. Ta upp.

3
Värm buljongen tills den sjuder. Vispa försiktigt ner polentan, fortsätt vispa tills gröten börjar tjockna. Byt till träslev (eller plastdito) och rör om under sakta kokning tills sleven kan stå upp i grytan utan stöd och gröten lossar från grytans kanter. Var försiktig, det stänker hett om värmen är för hög!

4
Blanda i ost, smör och svamp. Fördela i den fodrade formen och låt svalna. Täck och genomkyl, gärna över natt. Stjälp polentakakan på skärbräda och skär 1 1/2 centimeter breda skivor. Stek till fin färg i lite olja i het stekpanna, ett par minuter på varje sida.

5
Servera till grillad lever eller söndagsstek med vinsky.


Kommentar:
Stek polentaskivor i smör eller olja, och servera till kalvlever och nystekt rödlök blandad med portvinsgelé.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top