Mandelmusslor med vanligt strösocker

Du behöver 1.5 dl mandel (100 g) 5 dl vetemjöl (300 g) 1 dl strösocker 200 g smör kallt 1 st ägg Gör så här...


30 portioner

Du behöver

  • 1.5 dl mandel (100 g)
  • 5 dl vetemjöl (300 g)
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör kallt
  • 1 st ägg

Gör så här

1
Skålla och skala mandlarna. Lägg dem på en plåt och torka dem i varm ugn några minuter. Mal mandlarna på mandelkvarn, det duger inte att mala i mixer.

2
Lägg malda mandlar, mjöl (spara cirka 1/2 deciliter till utbakning) och socker i matberedaren med kniven monterad. Dela smöret i mindre bitar och lägg i det. Hacka till en grynig massa. Blanda ner ägget.

3

4
Arbeta ihop degen på bakbordet. Dela den i fyra delar. Tryck ut varje del några gånger med handloven, samla ihop med degskrapan vartefter, tills degen känns seg och smidig att arbeta med. Forma en längd som viras in i plastfilm. Gör likadant med de tre övriga delarna. Förvara deglängderna i kylskåpet ett par timmar eller till nästa dag.

5

6
Pensla 12 veckade formar väl med smält smör. Det lönar sig inte att grädda fler formar i taget, eftersom kakorna måste tas ur formarna medan de är varma.

7
Dela längderna i bitar om cirka 20 gram vardera. Tryck ut varje bit i en form med mjölad tumme.

8

9
Sätt formarna på en ugnsplåt. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader 12–15 minuter.

10
Försök knacka formarna mot bänken eller bakplåten så att kakorna lossar. Sitter de fast får du lossa med en tandpetare utmed formvecken. Låt kakorna kallna på galler.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top