Du behöver
- 6 st ägg helst gårdsägg från glada höns
- flingsalt
- 1 msk ingefära riven
- 2 msk gräslök finhackad
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk sherryvinäger
- 3 tsk lönnsirap
Gör så här
1
Tvätta äggen och torka med hushållspapper. Ta bort en femtedel av ägget med äggtoppare eller en vass kniv.Häll försiktigt ut ägget i en skål och tvätta ur äggskalet. Ta bort allt membran på insidan.
2
Häll sedan tillbaka äggulan (den ska vara hel) och ställ ägget åt sidan. Strö lite flingsalt på gulan, lägg i en nypa riven ingefära och två nypor gräslök. Gör likadant med alla äggen.Vispa grädden löst och blanda med sherryvinäger och lite salt.
3
Koka upp vatten i en halvfylld kastrull. Vattnet ska vara precis under kokpunkten. Placera försiktigt i äggen. äggskalen flyter och håller sig rättvända. Låt äggen guppa runt i 1–3 minuter till äggulan stelnat på sidorna men är rinnig i mitten.
4
Plocka upp ett ägg i taget och torka försiktig bort vattnet på skalet. Ställ i äggkoppar och spritsa eller klicka i sherrygrädde upp till kanten. Toppa med några droppar lönnsirap.
5
Äggen äts med sked ända ned i botten så att man får med alla smaker i en enda tugga.
Receptet kommer från restaurang Arpège i Paris.