Du behöver
- 7 st äpplen
- 125 g sötmandel
- 100 g smör rumsvarmt
- 1.5 dl strösocker
- 0.5 st citron det yttersta finrivna skalet
- 2 st äggulor
- 3 st äggvitor
Gör så här
1
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i bitar. Koka dem mjuka i lättsockrat vatten (hoppa över kokningen om det är en mjuk äppelsort). Låt äpplena rinna av och lägg dem i en smord ugnsform.
2
Skålla mandeln och riv den (det går att hoppa över skållningen).
3
Rör smör och socker vitt och poröst. Blanda i mandel och citronskal. Rör ner äggulorna en i taget. Vispa äggvitorna hårt och vänd sedan ned dem i smeten. Häll smeten över äppelbitarna och grädda i 175 grader i cirka 30 minuter tills ytan är gyllene. Servera kakan ljummen eller kall med iskall vispad grädde, vaniljsås eller mjukrörd glass.
Detta är ett läsarrecept av Lena Papa i Göteborg.