Öppna dumplings med kyckling

Du behöver 3 st vitlök klyftor 5 cm ingefära 2 st citrongräs 2 st chili röda 5 st salladslökar 1 st lime tvättad 1 msk...

Tillagningstid: 75 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3 st vitlök klyftor
  • 5 cm ingefära
  • 2 st citrongräs
  • 2 st chili röda
  • 5 st salladslökar
  • 1 st lime tvättad
  • 1 msk fisksås asiatisk
  • 600 g kycklingfil
  • 0.5 msk majsstärkelse
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar ur kvarn
  • dumplingplattor frysta, tinade, gärna runda
  • 1.5 dl japansk soja
  • ingefära skalad
  • 1.5 msk kinesiskt risvin eller sherry

Gör så här

1
Skala och skär vitlök och ingefära i mindre bitar. Ansa och skär nedre delen av cit­rongräsen i mindre bitar, släng resten. Kärna ur och skiva chilin. Ansa och skär salladslöken i bitar. Riv det yttersta gröna skalet av limen. Blanda allt med fisksåsen i en matberedare med knivarna monterade och mixa till en finfördelad kryddpasta.

2
Skär kycklingen i mindre bitar och pulsmixa ihop med kryddpastan. Mixa inte för länge, den ska ha struktur. Blanda i majsstärkelse, salt och ordentligt med svartpeppar.

3
Lägg cirka en matsked i taget av kycklingen mitt på en dumplingplatta och vik upp kanterna mot fyllningen. Täck färdiga dumplings med plastfolie medan du arbetar, så att de inte torkar.

4
Lägg dina dumplings på bakplåtspapper i en ångkokare och ångkoka dem i cirka 8–10 minuter, dela en och kontrollera att de är tillagade helt igenom.

5
Gör dippsåsen. Blanda soja, ingefära och risvin eller sherry i en skål. Servera nyångade dumplings med dippsåsen och eventuellt sweet chilisås.


Kommentar:
Det här är en variant på shu mai, öppna dumplings som vanligtvis fylls med fläskkött. Bjud på edamamebönor till, finns i frysdisken. Satsen ger cirka 40 dumplings.

Tips! Dumplings går utmärkt att göra i förväg, styckfrysa på bricka och sen lägga över i påse. Ångkoka dem direkt från frysen. Lägg bara på 4–5 minuter på tillagningstiden.
Dumplingplattor hittar du i frysdisken i asiatiska affärer. De varierar i form och storlek men satsa gärna på runda gyoza-, shu mai- eller wontonplattor.
Det finns olika typer av ångkokare, men det går förstås också att använda en stor fiskgryta med ånginsats.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top