Örtgravat lamm med citronlingon

Du behöver 800 g lamminnerfilé 2 tsk svartpeppar hel 0.5 dl salt 0.5 dl strösocker 0.5 msk torkad timjan 0.5 msk salvia torkad 0.5 msk...

Tillagningstid: 15 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 800 g lamminnerfilé
  • 2 tsk svartpeppar hel
  • 0.5 dl salt
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 msk torkad timjan
  • 0.5 msk salvia torkad
  • 0.5 msk mynta torkad
  • 0.5 msk lavendelblommor torkade
  • 1 dl schalottenlök finhackad
  • 1 st isbergssallad litet huvud
  • 2.5 msk kapris mellanstor
  • 1.5 näve hårdost hyvlad, vällagrad
  • 1 näve cocktailkapris
  • 2.5 dl rårörda lingon
  • 1 st citron det grovrivna skalet

Gör så här

1
Putsa bort den breda sega hinnan längs filéernas sida.

2
Stöt pepparn i mortel, blanda med salt, socker, örter och

3
lavendel. Fördela blandningen på ett fat och vänd filéerna i den. Klappa in lök runtom filéerna. Lägg i plastpåse, strö i eventuell resterande kryddblandning, massera så att den fördelas väl och förslut påsen. Lägg i kyl i 3 dygn, vänd morgon och kväll. Längre tid ger saltare kött, max 10 dagar.

4
Vid servering Skölj av lök och örter, klappa köttet torrt med papper och skär det tunt, som gravlax, lättast med böjlig smal kniv.

5
Finskiva salladen, bred ut på fat och strö på småkapris. Lägg skivat kött omlott ovanpå och bryt ostskivor över. Pynta med större kaprisar.

6
Smaksätt lingonen med

7
citronriv, servera till köttet.


Kommentar:
Tips! Använd gärna filé av nöt eller rådjur i stället. Satsen är väl tilltagen för 8 bufféportioner, men mindre är svårt att grava. Resterande kött kan utmärkt väl frysas tre månader.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top