Du behöver
- 800 g lamminnerfilé
- 2 tsk svartpeppar hel
- 0.5 dl salt
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 msk torkad timjan
- 0.5 msk salvia torkad
- 0.5 msk mynta torkad
- 0.5 msk lavendelblommor torkade
- 1 dl schalottenlök finhackad
- 1 st isbergssallad litet huvud
- 2.5 msk kapris mellanstor
- 1.5 näve hårdost hyvlad, vällagrad
- 1 näve cocktailkapris
- 2.5 dl rårörda lingon
- 1 st citron det grovrivna skalet
Gör så här
1
Putsa bort den breda sega hinnan längs filéernas sida.
2
Stöt pepparn i mortel, blanda med salt, socker, örter och
3
lavendel. Fördela blandningen på ett fat och vänd filéerna i den. Klappa in lök runtom filéerna. Lägg i plastpåse, strö i eventuell resterande kryddblandning, massera så att den fördelas väl och förslut påsen. Lägg i kyl i 3 dygn, vänd morgon och kväll. Längre tid ger saltare kött, max 10 dagar.
4
Vid servering Skölj av lök och örter, klappa köttet torrt med papper och skär det tunt, som gravlax, lättast med böjlig smal kniv.
5
Finskiva salladen, bred ut på fat och strö på småkapris. Lägg skivat kött omlott ovanpå och bryt ostskivor över. Pynta med större kaprisar.
6
Smaksätt lingonen med
7
citronriv, servera till köttet.
Tips! Använd gärna filé av nöt eller rådjur i stället. Satsen är väl tilltagen för 8 bufféportioner, men mindre är svårt att grava. Resterande kött kan utmärkt väl frysas tre månader.