Aggies spanska äppelkaka

Du behöver Pajskal: 3 dl vetemjöl 150 g smör rumsvarmt 1 msk olivolja 1 st ägg 1 tsk strösocker Fyllning: äpplen ca 500 g fasta...


4 portioner

Du behöver

Pajskal:

3 dl vetemjöl
150 g smör rumsvarmt
1 msk olivolja
1 st ägg
1 tsk strösocker

Fyllning:

äpplen ca 500 g fasta och syrliga
0.5 g saffran
1 1/2 dl strösocker

Marängtäcke:

3 st äggvitor
1 dl strösocker
1 dl sötmandel (75 g)

Gör så här

1
Rör ihop mjöl, smör och olja. Vispa ägget med sockret och rör ner det.

2
Låt degen vila övertäckt och kallt en halvtimme. Kavla sedan degen lagom till en pajform, cirka 22 cm i diameter, eller tryck ut degen direkt i formen. Stötta degens kanter med aluminiumfolie, nagga botten och grädda 10 minuter mitt i 200-gradig ugn. Tag ut pajskalet och peta bort foliestödet. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

3
Skala och klyfta äpplena, fördela dem i pajskalet. Stöt saffranet fint med lite av sockret. Strö saffran och allt sockret över äpplena.

4
Vispa äggvitorna till fast skum, vänd varsamt i socker och mandel. Täck äpplena med marängsmet och grädda kakan i ugnens nedre del 20-30 minuter, tills marängen fått färg.

5
Servera gärna lättvispad grädde till.


Kommentar:
Ulla Karlssons bidrag till Icakurirens äppelkaketävling!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top