Amalfikaka med citrusrussin

Du behöver 1 citron 1 dl gula russin 75 g smör 3/4 dl ströbröd 2 ägg 2 dl strösocker 180 g (3 dl) vetemjöl 2...

Tillagningstid: 50 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 1 citron
  • 1 dl gula russin
  • 75 g smör
  • 3/4 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 180 g (3 dl) vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 1/2 dl creme fraiche

Gör så här

1
Tvätta och torka av citronen, riv det yttersta, gula skalet fint på rivjärn. Halvera citronen och pressa saften ur halvorna.

2
Lägg russinen i en liten plastbunke, slå på citronjuicen och mikra 1 minut på högsta effekt, låt svalna. Sila av och spara

3
citronsaften.

4
Mikra smöret så att det smälter, låt svalna. Pensla insidan av en kransform (cirka 1 1/2 liter) med lite av fettet och bröa formen.

5
Elvispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölet noga med bakpulver, citronskal och vaniljsocker. Vänd i de avrunna russinen.

6
Häll citronsaften i decilitermått och fyll upp med creme fraiche.

7
Vispa på lägsta fart ner mjölblandning, smör och citron-creme fraiche i äggpöset. Fördela i kakformen och grädda i nedre delen av 175-gradig ugn cirka 40 minuter. Testa med tandpetare när kakan är kladdfri inuti. Låt svalna stjälpt på fat, under formen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top