Du behöver
- 1 citron
- 1 dl gula russin
- 75 g smör
- 3/4 dl ströbröd
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 180 g (3 dl) vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- ca 1/2 dl creme fraiche
Gör så här
1
Tvätta och torka av citronen, riv det yttersta, gula skalet fint på rivjärn. Halvera citronen och pressa saften ur halvorna.
2
Lägg russinen i en liten plastbunke, slå på citronjuicen och mikra 1 minut på högsta effekt, låt svalna. Sila av och spara
3
citronsaften.
4
Mikra smöret så att det smälter, låt svalna. Pensla insidan av en kransform (cirka 1 1/2 liter) med lite av fettet och bröa formen.
5
Elvispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölet noga med bakpulver, citronskal och vaniljsocker. Vänd i de avrunna russinen.
6
Häll citronsaften i decilitermått och fyll upp med creme fraiche.
7
Vispa på lägsta fart ner mjölblandning, smör och citron-creme fraiche i äggpöset. Fördela i kakformen och grädda i nedre delen av 175-gradig ugn cirka 40 minuter. Testa med tandpetare när kakan är kladdfri inuti. Låt svalna stjälpt på fat, under formen.