Du behöver
- 2 ankbröst
- 1/2 tsk salt
- 2 msk aprikosmarmelad
- eller mosad färsk aprikos
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 tsk sesamfrön
- 8 nystan tagliatelle eller ca 500 g färsk bandspagetti
- ev fräst skogssvamp
- Sås:
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 msk olivolja
- 2 1/2 dl buljong
- 1 msk aprikosmarmelad
- 1/2 tsk maizena stärkelse
- + 1 msk vatten
- finrivet skal av 1/2 apelsin
- salt och vitpeppar
- ev skuren gräslök
Gör så här
1
Skär ett rutmönster på ankbröstens skinnsida. Gnid in ordentligt med salt. Salta lätt på andra sidan.
2
Blanda aprikos(marmelad), vitlök och sesamfrön. Bred detta på ankbrösten. Lägg dem i en liten långpanna. Sätt i köttermometer.
3
4
Baka ankbrösten mitt i ugnen i 175 grader tills stektermometern visar 62 grader, cirka 30 minuter. Låt vila 5 minuter innan de skärs upp.
5
6
Sås: Fräs löken i olja i en liten kastrull. Häll i buljong, låt långsamt koka in cirka 5 minuter. Tillsätt marmelad och redning. Koka upp igen. Sila bort löken om så önskas. Smaka av med nyrivet apelsinskal, salt och peppar. Rör sist ner gräslök.