Aprikostäckt ankbröst med apelsinsås och tagliatelle

Du behöver 2 ankbröst 1/2 tsk salt 2 msk aprikosmarmelad eller mosad färsk aprikos 1 vitlöksklyfta, pressad 1 tsk sesamfrön 8 nystan tagliatelle eller ca...


4 portioner

Du behöver

  • 2 ankbröst
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk aprikosmarmelad
  • eller mosad färsk aprikos
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk sesamfrön
  • 8 nystan tagliatelle eller ca 500 g färsk bandspagetti
  • ev fräst skogssvamp
  • Sås:
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 2 1/2 dl buljong
  • 1 msk aprikosmarmelad
  • 1/2 tsk maizena stärkelse
  • + 1 msk vatten
  • finrivet skal av 1/2 apelsin
  • salt och vitpeppar
  • ev skuren gräslök

Gör så här

1
Skär ett rutmönster på ankbröstens skinnsida. Gnid in ordentligt med salt. Salta lätt på andra sidan.

2
Blanda aprikos(marmelad), vitlök och sesamfrön. Bred detta på ankbrösten. Lägg dem i en liten långpanna. Sätt i köttermometer.

3

4
Baka ankbrösten mitt i ugnen i 175 grader tills stektermometern visar 62 grader, cirka 30 minuter. Låt vila 5 minuter innan de skärs upp.

5

6
Sås: Fräs löken i olja i en liten kastrull. Häll i buljong, låt långsamt koka in cirka 5 minuter. Tillsätt marmelad och redning. Koka upp igen. Sila bort löken om så önskas. Smaka av med nyrivet apelsinskal, salt och peppar. Rör sist ner gräslök.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top