Auberginegratäng med mozzarella

Du behöver 3 st aubergine (ca 750 g) salt 3 st vitlök finhackad 2 msk olivolja 3 st krossade tomater à 400 g 1 msk...

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3 st aubergine (ca 750 g)
  • salt
  • 3 st vitlök finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 3 st krossade tomater à 400 g
  • 1 msk tomatpuré (gärna intenso)
  • 2 st lagerblad
  • 1 kruka basilika de strimlade bladen
  • svartpeppar, strösocker
  • olivolja till stekning
  • 250 g mozzarella delad och tunnskivad
  • 50 g parmesanost färskriven
  • salladsblad och gott bröd till servering till servering

Gör så här

1
Skiva auberginen på längden i 1/2 centimeters skivor. Lägg i ett durkslag och strö över salt mellan varven. Låt dra ur vätska i en halvtimme.

2
Sätt ugnen på 175 grader.

3
Gör tomatsåsen under tiden. Fräs vitlöken i oljan i några minuter utan att den tar färg. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, lagerblad och basilika, låt koka ganska livligt i cirka 30 minuter tills såsen har reducerats. Smaka av med salt, svartpeppar och socker.

4
Skölj av aubergineskivorna hastigt och torka mellan rena kökshanddukar. Hetta upp olivolja i medelhet stekpanna och stek aubergineskivorna i omgångar ett par minuter på varje sida tills de är mjuka och fått fin färg, häll i mer olja mellan varven. Lägg på fat.

5
Varva allt i en ugnsform: Börja med ett lager aubergine, sedan tomatsås, sedan mozzarella och parmesan, i tre omgångar, så att översta lagret är ost.

6
Gratinera i ugnen i cirka 30 minuter, tills det bubblar och osten fått färg. Avsluta med några minuter under grill för fin färg.

7
Låt svalna något och servera med grönsallad och gott bröd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top