Aubergingratäng med tomat – Melanzane alla parmigiana

Du behöver 2.5 st aubergine (ca 700 g) 2 msk salt 3.5 msk olivolja Tomatsås: 1 st gul lök 1 msk olivolja 2 st burkar...


4 portioner

Du behöver

  • 2.5 st aubergine (ca 700 g)
  • 2 msk salt
  • 3.5 msk olivolja

Tomatsås:

1 st gul lök
1 msk olivolja
2 st burkar hela tomater
0.5 tsk salt
1 tsk socker
1 dl parmesanost riven
1 dl bröd eller Panko
0.5 tsk salt
1 st mozzarella stor på 250 gram skuren i tunna skivor

Gör så här

1
Skiva aubergin i cirka 1/2 centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna i lager i ett durkslag med lite salt mellan varje lager. Lägg på en tallrik. Ställ på något tungt som till exwmpel en kastrull eller en mortel och ställ en djup tallrik under durkslaget. Låt auberginen stå och rinna av i minst 1 timme.

2
Tomatsåsen:

3
Skala och hacka löken i små bitar. Häll lite olivolja i en kastrull och sätt den på medelstark värme. Lägg i den hackade löken och stek den tills den är mjuk och genomskinlig. Häll på tomaterna, salt och socker och låt såsen stå och bubbla i ungefär 15–20 minuter. Ställ av den från värmen. Mixa den slät med en stavmixer när den svalnat. När auberginen är klar. Sätt ugnen på 180 grader. Skölj av saltet från aubergineskivorna och torka av dem med hushållspapper.

4
Lägg dem tätt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla eller pensla över olivolja. Sätt in plåten i ugnen i 10 minuter.

5
Höj ugnsvärmen till 225 grader.

6
Häll lite av tomatsåsen i botten av en pajform. Lägg sedan resten av ingredienserna i lager. Börja med auberginskivorna. Sedan mozzarella, lite tomatsås, brödsmulor och sist parmesan. Börja om igen med aubergin. Avsluta med tomatsås, lite brödsmulor och parmesan.

7
Sätt in formen i ugnen i 15-20 minuter. Låt den svalna lite innan du serverar.


Kommentar:
Den här aubergingratängen blir faktiskt extra god om man gör den helt färdig dagen innan och låter den stå över natten. Sedan värmer man på den igen innan man serverar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top