Böngryta med tomat och salvia

Du behöver 500 g torkade borlottibönor 6 stora mogna tomater 1 stor rödlök 8 vitlöksklyftor 16 salviablad 2 1/2 dl vitt vin 1 liter vatten...

Tillagningstid: 60 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 500 g torkade borlottibönor
  • 6 stora mogna tomater
  • 1 stor rödlök
  • 8 vitlöksklyftor
  • 16 salviablad
  • 2 1/2 dl vitt vin
  • 1 liter vatten
  • 2 1/2 dl olivolja
  • salt och svartpeppar från kvarn

Gör så här

1
Blötlägg bönorna enligt instruktion på förpackningen. Lagom tid brukar vara cirka 10 timmar, en del bönor till två delar vatten.

2
Häll av blötläggningsvattnet och skölj bönorna noggrant.

3
Skölj och skär tomaterna i fyra klyftor, används mindre tomater kan de halveras. Skala och klyfta rödlöken. Skala och finhacka eller pressa vitlöken.

4
Lägg alla ingredienser utom salt och peppar i en kastrull, koka upp, sänk sedan värmen och låt bönorna puttra i cirka 45 minuter tills de är mjuka men håller ihop, rör om lite då och då.

5
Salta och peppra. Servera grytan kall eller ljummen, gärna med bröd att suga upp spad med.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top