Du behöver
- 500 g torkade borlottibönor
- 6 stora mogna tomater
- 1 stor rödlök
- 8 vitlöksklyftor
- 16 salviablad
- 2 1/2 dl vitt vin
- 1 liter vatten
- 2 1/2 dl olivolja
- salt och svartpeppar från kvarn
Gör så här
1
Blötlägg bönorna enligt instruktion på förpackningen. Lagom tid brukar vara cirka 10 timmar, en del bönor till två delar vatten.
2
Häll av blötläggningsvattnet och skölj bönorna noggrant.
3
Skölj och skär tomaterna i fyra klyftor, används mindre tomater kan de halveras. Skala och klyfta rödlöken. Skala och finhacka eller pressa vitlöken.
4
Lägg alla ingredienser utom salt och peppar i en kastrull, koka upp, sänk sedan värmen och låt bönorna puttra i cirka 45 minuter tills de är mjuka men håller ihop, rör om lite då och då.
5
Salta och peppra. Servera grytan kall eller ljummen, gärna med bröd att suga upp spad med.