Bakad rödlök med våtarv och råmjölk

Du behöver 2 stora fina rödlökar salt 1 + 3 msk smör 2 msk ättika 2 dl råmjölk 1 dl lökblommor (eller 2 msk skuren...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 stora fina rödlökar
  • salt
  • 1 + 3 msk smör
  • 2 msk ättika
  • 2 dl råmjölk
  • 1 dl lökblommor (eller 2 msk skuren gräslök)
  • pulver på torkade svarta vinbär (kan uteslutas)
  • våtarv eller någon annan mild ört (tex persilja)

Gör så här

Dela rödlöken med skal på mitten. Salta snittytan, tillsätt 1/2 msk smör och tryck ihop lökarna igen. Vira in dem i al-folie. Baka lökarna i ugn på 200 grader i 1 timme tills lökarna är mjuka. Ta ut löken ur sitt skal och låt svalna. Värm en stekpanna och klicka i resten av smöret. Stek lökarna med snittytan nedåt först vänd dom och ös med smör. Tillsätt ättikan när löken är varm, och ös den lite till. Värm råmjölken försiktigt under omrörning med slickepott eller träsked tills den börjar tjockna. Lägg upp och garnera med lökblommor, vinbärspulver och örter.


Kommentar:
Våtarv är ett av våra vanligaste ogräs och är fullt ätlig. Du hittar den på skuggiga och fuktiga platser. Har du ingen råmjölk kan du servera med grädde som stått framme över natten och som vispas lätt före servering.

recept från restaurangen PM & vänner i Växjö

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top