Du behöver
- 4 färska (eller gula) lökar
- 1 msk honung
- 2 tsk färsk lavendel, hackade
- blommor och blad
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 2 äpplen, skalade och klyftade (gärna Åkerö, Transparent blanche eller Astrakan)
- 1 dl mandlar, skållade
- 1 msk kinesisk soja
- Gräddkokta bönor
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1 burk (400 g) stora vita bönor, sköljda, avrunna
- 1 klyfta vitlök, skalad och riven
- citronsaft efter smak
- salt, svartpeppar
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Baka lökarna hela med skal i ugnen i cirka 30 minuter. Känn att de är helt mjuka med kniv. Skala lökarna och dela dem på mitten.
2
Blanda honung, lavendel och vinäger till en dressing. Pensla snittytan på lökarna med dressingen och stek dem i panna tills ytan blir karamelliserad. Krydda med flingsalt.
3
Pensla äpplena och stek på samma sätt.
4
Rosta mandlarna i en torr stekpanna på medelvärme. De ska få lite färg, men inte brännas. Tillsätt sojan och låt den koka in i mandlarna. Låt svalna.
5
Gräddkokta bönor:
6
Koka ner grädde och mjölk i en kastrull tills hälften återstår. Tillsätt bönor och vitlök och låt det bli varmt. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.