Bakade lökar med kokta bönor

Du behöver 4 färska (eller gula) lökar 1 msk honung 2 tsk färsk lavendel, hackade blommor och blad 1 tsk äppelcidervinäger 2 äpplen, skalade och...

Tillagningstid: 75 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 färska (eller gula) lökar
  • 1 msk honung
  • 2 tsk färsk lavendel, hackade
  • blommor och blad
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 äpplen, skalade och klyftade (gärna Åkerö, Transparent blanche eller Astrakan)
  • 1 dl mandlar, skållade
  • 1 msk kinesisk soja
  • Gräddkokta bönor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 burk (400 g) stora vita bönor, sköljda, avrunna
  • 1 klyfta vitlök, skalad och riven
  • citronsaft efter smak
  • salt, svartpeppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Baka lökarna hela med skal i ugnen i cirka 30 minuter. Känn att de är helt mjuka med kniv. Skala lökarna och dela dem på mitten.

2
Blanda honung, lavendel och vinäger till en dressing. Pensla snittytan på lökarna med dressingen och stek dem i panna tills ytan blir karamelliserad. Krydda med flingsalt.

3
Pensla äpplena och stek på samma sätt.

4
Rosta mandlarna i en torr stekpanna på medelvärme. De ska få lite färg, men inte brännas. Tillsätt sojan och låt den koka in i mandlarna. Låt svalna.

5
Gräddkokta bönor:

6
Koka ner grädde och mjölk i en kastrull tills hälften återstår. Tillsätt bönor och vitlök och låt det bli varmt. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top