Du behöver
- 2 nät blåmusslor à 1 kg
- 200 g rökt fläsk i skivor
- 10–12 små potatisar
- 4 knipplökar (eller 1 liten purjolök)
- 2 klyftor vitlök
- 1/2 dl olivolja
- 1 pkt saffran
- 2 dl vitt vin
- 100 g smör
- några kvistar bladpersilja
Gör så här
1
Tvätta musslorna under kallvattenkranen. Kassera musslor som inte är slutna eller inte sluter sig när du knackar på dem.
2
Stek fläsket knaprigt i torr panna. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Klyfta ner knipplöken, hacka vitlöken. Ta en stor kastrull, i med olivolja, vitlök och saffran, värm tills det börjar fräsa ordentligt om vitlöken. I med musslor och lök, rör om och tillsätt vitt vin. Låt koka under lock i 2–3 minuter tills musslorna öppnat sig. Lyft upp musslor och lök med en hålslev. Vispa i smöret i musselbuljongen, smaka av med salt och vitpeppar. Lägg musslor, potatis och fläsk i grytan och toppa med lite plockad persilja. Servera gärna med vitt bröd till.
Recept från Fredrik Eriksson och Petter Danielsson vid Långbro Värdshus.