Blåbärspaj med vaniljgrädde

Du behöver 3.5 dl vetemjöl 150 g smör mjukt 0.5 dl strösocker 1 st citron det yttersta finrivna skalet 1 st äggula 2 st banan...

Tillagningstid: 60 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 3.5 dl vetemjöl
  • 150 g smör mjukt
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 st citron det yttersta finrivna skalet
  • 1 st äggula
  • 2 st banan
  • 2 msk potatismjöl
  • 550 g blåbär färska eller frysta
  • 2 msk strösocker
  • äggvita till pensling

Vaniljgrädde:

3 dl vispgrädde kall
0.5 msk vaniljsocker
2 msk florsocker

Gör så här

1
Mixa snabbt ihop mjöl, smör, socker, citronskal och äggula (spara vitan till pensling) till en deg, platta ut och plasta in. Låt vila 1 timme i kylen.

2
Värm ugnen till 225 grader. Kavla 2/3 av degen till en rund platta mellan bakplåtspapper. Lägg i pajform, cirka 25 centimeter tvärsöver. Degen ska nå upp till formens överkant. Pricka degen.

3
Skala och skiva bananen tunt och fördela skivorna i pajskalet. Strö potatismjölet över. Varva blåbär med 2 matskedar strösocker. Kavla resterande deg, pricka och sporra ut snibbar att lägga som solstrålar över bären. Nyp samman bottenkanten och solstrålekanten, pensla med uppvispad äggvita och grädda cirka 30 minuter på galler längst ner i ugnen. Låt svalna lite före servering.

4
Vaniljgrädde: Vispa grädden med vaniljsocker och florsocker i kyld skål, helst av rostfritt stål eller glas, med ballongvisp eller elvisp till mjuk pösighet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top