Du behöver
- 1 nät (ca 1 kg) blåmusslor
- 1 msk olivolja
- 1 schalottenlök, skalad och skivad
- 1 klyfta vitlök, skalad och skivad
- 1 dl torrt vitt vin
Gör så här
1
Klipp upp nätet och häll musslorna i en bunke med kallt vatten. Finns det några krossade musslor, kasta dem direkt. Gå igenom musslorna. Dra bort “skägget” och skrapa eventuellt musslorna om de är smutsiga. Låt rinna av i ett durkslag när de är rengjorda.
2
Musslorna behöver inte ligga i vatten hela tiden, så som många gör, det som händer är att havssmaken sköljs bort.
3
Hetta upp en stor kastrull så att den blir riktigt varm. Tillsätt oljan, löken, vitlöken och musslorna. Fräs alltsammans i cirka en minut.
4
Slå på vinet, och låt koka upp. Koka alltsammans
5
under lock cirka 2–3 minuter, eller tills musslorna öppnar sig. Dra kastrullen åt sidan. Kasta alla musslor som inte öppnat sig.