Blomkålssoppa med rostade nötter

Du behöver 1 st blomkålshuvud ca 1 kg smör och olja till stekning 1 st gul lök 2 st vitlök klyftor 1 l grönsaksbuljong 2...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st blomkålshuvud ca 1 kg
  • smör och olja till stekning
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlök klyftor
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 st citron lite av saften och det yttersta finrivna skalet
  • salt nymalen svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl hasselnötter

Gör så här

1
Ansa och skär blomkålen i mindre bitar och fräs med smör och olja i en stor kastrull i några minuter. Hacka lök och vitlök och låt svettas med kålen på låg värme. Tillsätt buljongen och koka under lock tills blomkålen är mjuk, cirka 10 minuter. Ta av från värmen, mixa slät med stavmixer och mixa i grädden. Koka upp igen och smaka av med en aning citronsaft, salt och peppar. Späd soppan med mer buljong om den är för tjock.

2
Blanda citronskalet med oliv­oljan i en skål. Rosta nötterna i torr panna tills de doftar och skalen börjar spricka. Gnugga av skalen mellan hushållspapper. Grovhacka nötterna.

3
Servera soppan med hackade nötter och ringla över citronolja. Ett fullkornsbröd är gott till.


Kommentar:
Näringsvärde: Kcal 494, Fett 32 g, Kolhydrater 35 g, Fibrer 11 g

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top