Du behöver
- 1 st blomkålshuvud (ca 900 g)
- 3 dl mjölk
- 150 g tärnat bacon
- 8 st soltorkade tomater i olja
- 1 dl kalamataoliver urkärnade
- 4 dl crème fraîche med tomat- och basilika
- salt och peppar
- 2 msk ströbröd
- 2 msk hackad persilja
- 0.5 dl pinjenötter
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Ansa blomkålshuvudet och skär loss buketter. Koka upp mjölken med cirka 5 deciliter vatten och lite salt. Lägg i blomkålen och koka den precis mjuk i 3–5 minuter, häll av i durkslag.
2
Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper.
3
Lägg blomkålen i en bunke. Grovhacka tomater och oliver, lägg över i bunken med blomkål och tillsätt bacon och creme fraiche. Blanda väl. Salta och peppra.
4
Lägg över blomkålsblandningen i en smord ugnssäker form. Strö över ströbröd, persilja och pinjenötter. Gratinera i mitten av ugnen i
5
10–15 minuter till fin färg.
Tips! Koka blomkålen i mjölk, det tar bort eventuell beska. Näringsvärde: kcal 522, fett 38 g, kolhydrater 14 g, fibrer 4 g