Du behöver
- 1 st nät blåmusslor
- 0.5 st purjolök det vita
- 2 st morötter
- 3 st potatis
- 2 st bladselleristjälkar
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- svartpeppar nymald
- 1 dl torrt vitt vin
- 0.5 dl grädde
- salt ev 1 nypa
- 1 msk gräslök finhackad
Till servering
vitlöksmajonnäs citronklyftor och bröd
Gör så här
1
Skrubba musslorna rena och släng musslor som är trasiga och inte stänger sig när man knackar på dem.
2
Skär purjolöken i tunna skivor. Skala och skiva morötter och potatis. Skär även sellerin i skivor.
3
Hetta upp smör och olja i en rejäl kastrull och fräs grönsakerna i några minuter. Tillsätt musslorna och krydda med svartpeppar. Häll över vinet och lägg på lock.
4
Koka på hög värme i cirka 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig.
5
Häll på grädden och låt allt få ett uppkok. Smaka av buljongen och krydda eventuellt med lite salt. Strö över finhackad gräslök.
Tips! Servera ett gott surdegsbröd och vitlöksmajonnäs till grytan.