Du behöver
- 8 veteskorpor
- 1 1/2 tsk kanel
- 2 msk (rå)socker
- Äppelmos:
- 750 g skalade, urkärnade
- syrliga äpplen
- 1/2 vaniljstång, klyvd
- 1/2 citron, skal och saft
- 1/2 dl strösocker
- Garnering:
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk strösocker
- ev röda vinbär
Gör så här
1
Krossa skorporna till smulor i matberedare. Rosta smulorna i torr stekpanna med kanel och socker till gyllenbrun färg. Lägg smulorna på en tallrik och låt dem kallna.
2
3
Klyfta äpplena och koka dem med vaniljstång, rivet citronskal, citronsaft, socker i 2 deciliter vatten, 5–8 minuter. Stampa till ett grovt mos med en potatisstöt. Låt kallna.
4
5
Vispa grädden med sockret till mjukt skum. Bottna portionsglas eller en stor skål med smulorna. Klicka moset över, toppa med grädde och garnera eventuellt med bärklasar samt lite av smulorna.