Du behöver
- 0.5 st huvud sommarkål
- 1 msk olja
- salt
- 2 dl vitt vin
- 10 st timjan kvistar
- 100 g kantareller rensade och rivna
- 2 msk smör
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 1 st purjolök det vita, skivad och sköljd
- 3 st knippmorötter
- 2 msk rostad lök
- 1 msk purjolök det gröna, tunt strimlad och lagd i isvatten
Gör så här
1
Stek kålen i oljan i panna tills den får fin färg på båda sidorna. Salta. Tillsätt vin och timjan.
2
Låt kålen bräsera, småkoka i sin egen sås, 5 minuter under lock. Lyft ur kålen.
3
Stek sedan kantareller i samma panna tillsammans med smöret. Salta. Spara steksmöret till servering.
4
Picklad purjolök: Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg i purjolöken och låt svalna.
5
Skiva morötterna tunt på mandolin och lägg i isvatten.
6
Servering: Skär kålen i fyra bitar. Toppa med kantareller, purjolök, morot, rostad lök och rå purjolök.
7
Slå över steksmöret.