Du behöver
- Blåmusslor:
- 1/2 (ca 500 g) nät blåmusslor
- 1 msk olja
- 1 schalottenlök, skalad och skivad
- 1 klyfta vitlök, skalad och krossad
- 1 dl torrt vitt vin
- Kål:
- 1 huvud spetskål
- 1 msk smör
- Garnityr:
- 1 grapefrukt
- 50 g inlagt sjögräs, finns i asiatiska butiker
- 2 noriark, malda till pulver, se tips
Gör så här
1
Blåmusslor: Koka musslorna enligt grundreceptet. Håll varmt.
2
Kål: Dela kålen i 4 klyftor. Bryn kålen på snittytorna i smöret tills de får fin färg. Använd en kastrull eller stekpanna med lock. Häll på all buljong från musselkoket och låt kålen
3
bräsera under lock i buljongen så att den blir mjuk, cirka 10–15 minuter. Smaka av med salt.
4
Garnityr: Skär bort skalet och det vita från grapefrukten. Skär den sedan i skinnfria klyftor mellan hinnorna, ta bort eventuella kärnor. Skär klyftorna i mindre bitar.
5
Servering Lägg musslor och kål i botten av 4 tallrikar. Slå på lite av buljongen. Lägg på sjögräset. Strö över grapefrukt och noripulver.
Tips! Noriark hittar du i asiatiska affärer, de kan malas till pulver i kaffekvarn, kryddkvarn eller i liten mixer.