Brownies med aprikosöverdrag

Du behöver 250 g smör 250 g mörk choklad 2 1/2 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1 tsk bakpulver 1 krm salt 2 ägg, medelstora...


24 portioner

Du behöver

  • 250 g smör
  • 250 g mörk choklad
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 ägg, medelstora
  • 80 g valnötter, grovhackade
  • Glasyr:
  • 2 blad gelatin
  • 2 dl aprikosmarmelad
  • 1 dl vatten

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen av plattan. Bryt sönder chokladen och smält den i smöret under omrörning.

2

3
Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i köksmaskinens bunke. Häll i chokladsmöret och blanda på halvfart 4–5 minuter.

4

5
Tillsätt äggen, ett i taget och rör smeten slät mellan varje.

6
Lägg bakplåtspapper i en rektangulär form eller långpanna, cirka 18 x 26 centimeter. Klicka smeten i formen och släta till ytan. Strö valnötter över ytan och klappa ner dem lite i smeten med handen.

7

8
Sätt in långpannan mitt i ugnen i 175 grader och grädda 30–40 minuter tills kakan fått gräddad yta. Den ska vara lite kladdig inuti.

9

10
Glasyr:

11
Ta ut kakan och låt den svalna medan glasyren görs i ordning.

12
Blötlägg gelatinbladen minst 5 minuter. Rör ut aprikosmarmelad med vatten. Sila från fruktbitarna och spara dem. Koka upp den silade marmeladen, ta kastrullen av plattan och rör ner gelatinbladen tills de löst sig. Låt såsen bli så kall att den tjocknat lite innan den penslas ut över kakan.

13

14
Sätt kakan i kylen eller frysen 3–4 timmar sedan den glaserats, då är den enklare att skära upp fint. Ta kakan ur formen och skär den i bitar med en sågtandad kniv. Garnera kakbitarna med de frånsilade aprikosbitarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top