Butterkaka med plommonkola

Du behöver 2 1/2 dl mjölk 25 g jäst 3/4 dl strösocker 7 dl (420 g) vetemjöl 1 tsk nystött kardemumma 1/2 tsk salt 75...

Tillagningstid: 45 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 2 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 3/4 dl strösocker
  • 7 dl (420 g) vetemjöl
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 350 g (ca 7 st) plommon
  • 1 1/4 dl råsocker
  • 50 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel

Gör så här

1
Bulldeg: Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort, annars kall) och rör tills jästen lösts upp.

2
Blanda de torra ingredienserna och häll allt i bunken. Klicka ner smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5–10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

3

4
Plommonkolasås: Förbered under tiden plommonkolasåsen. Kärna ur plommonen och skär dem i klyftor.

5
Låt socker och smör till fyllningen smälta ihop i en ugnssäker stekpanna. Tillsätt plommonen till sockerblandningen och låt puttra på medelvärme i cirka 15 minuter. Rör om då och då. Dra stekpannan från värmen och låt svalna medan degen jäser.

6

7
Fyllning: Rör ihop smör, socker och kanel. Kavla ut degen till en långsmal rektangel, precis som när man gör kanelbullar. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen till en tjock rulle och skär den i 8–10 bitar. Placera bullarna med lite mellanrum i stekpannan med plommonkolasåsen. Låt jäsa i minst 40 minuter.

8
Värm under tiden ugnen till 200 grader. Sätt in stekpannan i nedre delen av ugnen och grädda i cirka 30 minuter. Täck över kakan med lite bakplåtspapper om den börjar få för mycket färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna några minuter. Lägg ett fat upp och ner på stekpannan och vänd upp bullen på fatet. Bullarna är godast samma dag, men smakar bra 2–3 dagar till.


Kommentar:
Tips! Eftersom stekpannan ska ställas in i ugnen är det viktigt att du inte använder en panna med plasthandtag.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top