Cassiata, grekisk fetapaj

Du behöver 700 g fetaost olivolja 450 g filodeg Gör så här 1 Sätt ugnen på 200 grader. 2 Smula sönder fetaosten och ställ åt...


10 portioner

Du behöver

  • 700 g fetaost
  • olivolja
  • 450 g filodeg

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader.

2
Smula sönder fetaosten och ställ åt sidan.

3
Olja en rund form, 22 cm i diameter.

4
Ta fram fillodegen och lägg över en fuktig handduk så att den hela tiden hålls fuktig medan du arbetar. Lägg upp det första arket så att det går upp på kanterna i formen och hänger över ett par centimeter. Pensla mycket tunt med olivolja. Klä formen med ytterligare två lager fillodeg som penslas mycket tunt med olja. Sprid ut en fjärdedel av fetaosten över fillodegen. Lägg på tre lager fillodeg, lätt oljade, och sprid sedan ut nästa fjärdedel av fetan på degen. Fortsätt med tre lager fillodeg som är lätt oljade och på det en fjärdedel feta. Lägg på tre lager fillodeg igen, resten av fetaosten och täck slutligen med två lager fillodeg. Enklast är att klippa till fillodegen när man är klar så det blir en lagom kant som hänger över. Det blir mindre svinn av fillodegen om man väljer att använda en rektangulär form.

5
Pensla översta lagret med olja och grädda i ugnen cirka 40 minuter tills pajen är gulbrun. Låt den kallna och ta sedan upp pajen ur formen och lägg den på ett fat.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top