Chokladjitterbuggar med aprikos

Du behöver Mördeg: 240 g (4 dl) vetemjöl 1/2 dl siktad kakao 1 dl strösocker 200 g smör 1 äggula Fyllning: 2 äggvitor 1 dl...


50 portioner

Du behöver

  • Mördeg:
  • 240 g (4 dl) vetemjöl
  • 1/2 dl siktad kakao
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 1 äggula
  • Fyllning:
  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl finstrimlade mjuktorkade
  • aprikoser
  • (1/2 dl mandelspån)

Gör så här

1
Mixa mjöl, kakao, socker och smör till en deg, droppa i lättvispad äggula efterhand.

2
När degen är jämn delas den i två lika halvor. Flata ut varje halva ganska platt mellan ugnsplåtsstora plastfoliebitar och låt dem vila på bricka i kylen minst en timme.

3

4
Vispa äggvitorna till riktigt fast skum med helt fettfria elvispar i fettfri bunke. Tillsätt lite socker åt gången och fortsätt vispa. Vänd till slut hastigt i fruktstrimlorna, och mandel om så önskas.

5
Kavla varje degplatta med folie och allt, till en halvcentimetertjock rektangel, cirka 15 x 30 centimeter. Ta bort övre plastfolien och fördela fyllningen på de båda rektanglarna. Rulla ihop en deg i taget från långsidan, ta hjälp av folien under innan den tas bort. Lägg degskarven nedåt och kyl rullarna igen ett par timmar.

6

7
Skiva rullarna cirka 1 1/2 centimeter tjocka och lägg med snittytan upp på papprade plåtar. Grädda mitt i ugnen i 175 grader 12–15 minuter. Ta ut och låt svalna på galler. Stoppa i frysen max 3 månader, eller ät genast – frukten gör att kakan snabbt förlorar i frasighet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top