Du behöver
- Mördeg:
- 240 g (4 dl) vetemjöl
- 1/2 dl siktad kakao
- 1 dl strösocker
- 200 g smör
- 1 äggula
- Fyllning:
- 2 äggvitor
- 1 dl strösocker
- 1 dl finstrimlade mjuktorkade
- aprikoser
- (1/2 dl mandelspån)
Gör så här
1
Mixa mjöl, kakao, socker och smör till en deg, droppa i lättvispad äggula efterhand.
2
När degen är jämn delas den i två lika halvor. Flata ut varje halva ganska platt mellan ugnsplåtsstora plastfoliebitar och låt dem vila på bricka i kylen minst en timme.
3
4
Vispa äggvitorna till riktigt fast skum med helt fettfria elvispar i fettfri bunke. Tillsätt lite socker åt gången och fortsätt vispa. Vänd till slut hastigt i fruktstrimlorna, och mandel om så önskas.
5
Kavla varje degplatta med folie och allt, till en halvcentimetertjock rektangel, cirka 15 x 30 centimeter. Ta bort övre plastfolien och fördela fyllningen på de båda rektanglarna. Rulla ihop en deg i taget från långsidan, ta hjälp av folien under innan den tas bort. Lägg degskarven nedåt och kyl rullarna igen ett par timmar.
6
7
Skiva rullarna cirka 1 1/2 centimeter tjocka och lägg med snittytan upp på papprade plåtar. Grädda mitt i ugnen i 175 grader 12–15 minuter. Ta ut och låt svalna på galler. Stoppa i frysen max 3 månader, eller ät genast – frukten gör att kakan snabbt förlorar i frasighet.