Chokladkaka med fyllning i mitten

Du behöver 100 g sötmandel 350 g mörk choklad hackad 200 g smör i tärningar 6 st ägg 2.5 dl strösocker 1 dl vetemjöl Fyllning:...


20 portioner

Du behöver

  • 100 g sötmandel
  • 350 g mörk choklad hackad
  • 200 g smör i tärningar
  • 6 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g mörk choklad bitar
5 dl vispgrädde

Gör så här

1
Smörj och strö en rund form med avtagbar kant, 24 centimeter i diameter.

2
Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn.

3
Lägg chokladbitar och smörtärningar i en bunke och sätt den över hett vattenbad att smälta.

4
Dela under tiden äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna med några saltkorn till hårt skum och sätt bunken i kylskåpet medan resten av smeten görs i ordning.

5
Vispa gulorna med sockret till ljust skum, cirka 10 minuter med elvisp.

6
När chokladen smält lyfts skålen ur vattenbadet. Rör om väl så att smör och choklad blandas. Låt blandningen svalna innan den rörs ner i äggpöset.

7
Blanda malda mandlar och vetemjöl. Vänd ner blandningen i chokladsmeten. Vänd slutligen försiktigt ner äggviteskummet. Klicka smeten i formen och släta till ytan. Grädda kakan på nedre falsen i ugnen i 150 grader 1 timme. Lägg då folie över kakformen så at ytan inte blir bränd, och grädda ytterligare 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr när kakan är färdiggräddad. Om inte, grädda 10 minuter ytterligare.


Kommentar:
Kakan tar tid att göra, så börja minst dagen före servering. Kakan kan serveras med eller utan fyllning. Ska den fyllas får bottnen sätta sig till nästa dag, annars är den svår att dela. Även fyllningen behöver tjockna över natten.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top