Chokladkaka med gulbeta

Du behöver 3 st ägg 4 3/4 dl strösocker (400 g) 1.25 dl olja 1 tsk vaniljsocker 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 krm...


4 portioner

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 4 3/4 dl strösocker (400 g)
  • 1.25 dl olja
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 150 g mörk choklad som får smälta i vattenbad eller mikrougn
  • 400 g gulbetor som kokas, skalas och rivs grovt

Till formen (1 1/2-liters):

smält smör
ströbröd

Glasyr:

1.5 dl vispgrädde
150 g mörk choklad

Gör så här

1
Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Rör ner olja, vaniljsocker, mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt choklad och gulbetor.

2
Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 graders ugnsvärme 40-60 minuter. Känn efter med sticka. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Koka upp grädden och lägg i chokladen. Rör till en slät massa. Stryk den över kakan och låt stelna i kylskåp.


Kommentar:
Det går bra att använda rödbetor också. Gulbetan är lite sötare än rödbetan och rödbetan har en något jordigare smak.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top