Chokladsemlor med kokosfyllning

Du behöver Deg: 75 g smör 2.5 dl mjölk 25 g jäst 2 msk vaniljsocker 1 krm salt 1 dl kakao 6.5 dl vetemjöl (390...

Tillagningstid: 40 minuter
12 portioner

Du behöver

Deg:

75 g smör
2.5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
6.5 dl vetemjöl (390 g)
0.75 dl strösocker

Fyllning:

2 dl riven kokos
0.5 tsk kanel malen
1 msk farinsocker
1 dl mjölk

Chokladgrädde:

3.5 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
florsocker till pudring

Gör så här

1
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp blandningen. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp.

2
Blanda vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken. Tillsätt även strösocker och arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, gärna 5–10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Låt jäsa övertäckt på varm plats minst 45 minuter. Chokladdegen brukar behöva lite längre tid för jäsning än vanlig vetedeg, men ha tålamod, det är värt väntan.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 10–12 minuter. Låt svalna.

4
Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med kokos, kanel, farinsocker och mjölk. Rör eller mixa till en tjock massa. Fyll blandningen i bullarna. Vispa grädden med kakao och florsocker och lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med florsocker. Servera gärna med varm mjölk.


Kommentar:
Tillagningstiden är 40 minuter + tid för jäsning och i ugn.
Denna semla fungerar bra för mandelallergiker!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top