Du behöver
- 4 msk fint veteströbröd
- 3/4 tsk salt
- 2 krm nymalen vitpeppar
- 1/2 dl vatten
- 1 dl matgrädde
- 1 kg mjölig potatis
- vatten salt
- (persilja)
- 16–20 gröna sparrisar
- 5–6 rädisor
- 1 liter hönsbuljong (av fond)
- rivet skal och saft av 2 tvättade citroner
- 600 g kalvfärs
- 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl kallvatten
- en dutt kajennpeppar
Gör så här
1
Blanda ströbröd, salt och peppar i stor bunke, slå på vatten och grädde, rör om och låt stå minst 10 minuter.
2
Skala under tiden potatis och koka på vanligt sätt i vatten och salt, gärna med persiljekvist. Ansa också sparrisen och sjud den cirka 5 minuter i saltat vatten. Klyfta rädisor och låt sjuda med en halv minut innan allt tas upp med hålslev.
3
Koka upp buljongen i en vid kastrull.
4
Blanda först ner finrivet citronskal och sen färsen, hälften i taget, i ströbrödet till smidig smet. Forma frikadeller med våta händer. Sjud halva mängden färsbullar åt gången 10–12 minuter i buljongen. Ta upp med hålslev, håll varmt.
5
Sila buljongen, mät upp 4 1/2 dl och värm i kastrull. Skaka samman mjöl och vatten, vispa ner i sjudande sky och låt småputtra 3 minuter. Rör i citronsaften, smaka av med mera salt om så behövs, och en aning kajenn.
6
Låt allt bli varmt och pressa potatisen i sista stund.
TIPS Kalvfärsen kan ersättas av fläskfärs eller blandfärs.