Citronfrikadeller med sparris

Du behöver 4 msk fint veteströbröd 3/4 tsk salt 2 krm nymalen vitpeppar 1/2 dl vatten 1 dl matgrädde 1 kg mjölig potatis vatten salt...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 msk fint veteströbröd
  • 3/4 tsk salt
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl matgrädde
  • 1 kg mjölig potatis
  • vatten salt
  • (persilja)
  • 16–20 gröna sparrisar
  • 5–6 rädisor
  • 1 liter hönsbuljong (av fond)
  • rivet skal och saft av 2 tvättade citroner
  • 600 g kalvfärs
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl kallvatten
  • en dutt kajennpeppar

Gör så här

1
Blanda ströbröd, salt och peppar i stor bunke, slå på vatten och grädde, rör om och låt stå minst 10 minuter.

2
Skala under tiden potatis och koka på vanligt sätt i vatten och salt, gärna med persiljekvist. Ansa också sparrisen och sjud den cirka 5 minuter i saltat vatten. Klyfta rädisor och låt sjuda med en halv minut innan allt tas upp med hålslev.

3
Koka upp buljongen i en vid kastrull.

4
Blanda först ner finrivet citronskal och sen färsen, hälften i taget, i ströbrödet till smidig smet. Forma frikadeller med våta händer. Sjud halva mängden färsbullar åt gången 10–12 minuter i buljongen. Ta upp med hålslev, håll varmt.

5
Sila buljongen, mät upp 4 1/2 dl och värm i kastrull. Skaka samman mjöl och vatten, vispa ner i sjudande sky och låt småputtra 3 minuter. Rör i citronsaften, smaka av med mera salt om så behövs, och en aning kajenn.

6
Låt allt bli varmt och pressa potatisen i sista stund.


Kommentar:
TIPS Kalvfärsen kan ersättas av fläskfärs eller blandfärs.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top