Stäng X
 













































































 
 
 

Annons:

 
Citronkaka med italiensk maräng
Foto: Björn Tesch

Citronkaka med italiensk maräng

 
Matlagningsvy

Recept från

 
 

Betyg (5)

Matskribent

 
 

Nyckelord

Ingredienser

10 portioner

Tillagningstid: 90 min.

  • Botten:
  • 350 g vetemjöl
  • 170 g smör
  • 110 g (ca 1,3 dl) strösocker
  • 4 malda bittermandlar
  • 1 ägg
  • 1/2 dl vatten
  • Citronfyllning:
  • 1 gelatinblad
  • 250 g (ca 3 dl) strösocker
  • 6 ägg
  • 200 g (2 dl) pressad citron
  • 100 g rumstempererat smör
  • Karamellstekt citron (kan uteslutas):
  • 1 citron
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • Italiensk maräng:
  • 50 g (1/2 dl) vatten
  • 125 g (1 1/2 dl) strösocker
  • 2 äggvitor

Gör så här

  • Botten:
  • Hacka samman vetemjöl, smör, socker och bittermandel i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten och kör till en jämn deg. Låt vila i kylen i minst en timme.
  • Kavla ut degen cirka 5 millimeterm tjock, klä en pajform med degen och pricka botten. Grädda i 225 grader, cirka 10 minuter, tills den är vackert gyllenbrun.
  • Citronfyllning:
  • Blötlägg gelatinet. Rör samman socker, ägg och citronsaft i ett vattenbad tills det når en temperatur på 86 grader, då koagulerar gulan och krämen tjocknar. Ta bunken från värmen, tillsätt smör och gelatin. Häll smeten i det gräddade pajskalet och ställ i kylen att svalna – helst över natten.
  • Karamellstekt citron:
  • Skiva citronen tunt. Stek skivorna i smör och socker några minuter. Låt svalna på bakplåtspapper så stelnar de lite.
  • Italiensk maräng:
  • Koka socker och vatten till 119 grader. Vispa vitorna till ett hårt skum. Häll ner den kokande sockerlagen under konstant vispning i den vispade äggvitan och fortsätt att vispa på låg hastighet tills smeten har blivit sval. Lägg i spritspåse och spritsa små klickar på kakan. Ge gärna marängen lite färg med en brännare strax före servering. Garnera med citronskivorna.
  • Tips! Den italienska marängen kan ersättas med vispad grädde.

Kommentarer

Tid 1 1/2 timme + tid för fyllningen att stelna.
Receptet är från Tareq Taylors bok "Om mat och kärlek" (Ica Bokförlag).

Passar till

Ansjovis med brynt smör
Pepparrotssill med örter
Sotad gravlax med äpple- och fänkålssallad
Äggsallad med löjrom, räkor och rökt majonnäs
Långbakad lammstek med rosmarin
Rostad potatis med aprikoser
 

Kommentarer

 

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 
 
 
 
 

Annons: