Citronsockerkaka med päronkompott

Du behöver 1 st vaniljstång 6 dl strösocker 2 dl olivolja 3 msk citronolivolja 9 st ägg 6 dl vetemjöl Päronkompott: 3 st päron hårda...


2 portioner

Du behöver

  • 1 st vaniljstång
  • 6 dl strösocker
  • 2 dl olivolja
  • 3 msk citronolivolja
  • 9 st ägg
  • 6 dl vetemjöl

Päronkompott:

3 st päron hårda
2 msk strösocker
2 msk olivolja
1 msk vatten

Gör så här

1
Citronkaka:

2
Skär upp vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna i en bunke. Tillsätt socker, olivolja och citronolivolja. Använd elvisp och vispa i 3 ägg och en tredjedel av mjölet i taget tills allt är tillsatt. Olja och mjöla två 1 1/2-liters formar. Häll i smeten och grädda i 175 grader i 60-65 minuter. Låt svalna i formen innan den stjälps upp.

3

4
Päronkompott:

5
Skala päronen. Skiva dem tunt, runt om in till kärnhuset. Skär skivorna till tärningar. Fräs dem tillsammans med sockret i olivolja utan att det bränns. Tillsätt vatten och låt det hela koka ihop till en kompott i ett par minuter.


Kommentar:
Citronolivoljan är smaksatt olivolja, finns av olika fabrikat i svenska butiker.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top