Citronstekt spättafilé med selleri

Du behöver 1.5 st stjälkselleri stånd salt vatten smör att pensla med 2 st citron 2 dl vetemjöl 0.75 tsk salt 2 krm peppar helst...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1.5 st stjälkselleri stånd
  • salt vatten
  • smör att pensla med
  • 2 st citron
  • 2 dl vetemjöl
  • 0.75 tsk salt
  • 2 krm peppar helst svart, nymalen
  • 2 st ägg
  • 2 dl veteströbröd osötat
  • 600 g spättafiléer tinade
  • smör att steka i
  • 1.5 dl vitt vin torrt

Gör så här

1
Dela ansade selleristänger precis lagom långa för en kastrull, koka dem 4–5 minuter i saltat vatten och låt sen rinna av väl. Pensla med smält smör precis före servering.

2
Värm ugnen till 70 grader.

3
Skiva citronerna så tunt som möjligt, gärna på mandolin. Blanda mjölet med salt och peppar på en tallrik, knäck och vispa upp äggen i en djup tallrik och häll ströbrödet på ytterligare en flat tallrik.

4
Vänd fiskfiléerna först i mjöl, sen i ägg och klappa sist in ströbröd på den äggfuktiga fiskytan. Stek några filéer och citronskivor i sänder i lättbrynt smör i stekpanna på näst högsta värme, det tar högst 2 minuter på varje sida. Slå på ett par matskedar vin precis innan du tar fisken ur pannan. Lägg i ugnsform och håll varmt i ugnen medan resten steks.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top