Du behöver
- 4 st blodapelsin
- 4 st apelsiner
- 2 st blodgrapefrukt
- 2 st grapefrukt blonda
- 3 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 st citrongräs ansade, skivade
- 1 st ingefära skalad, riven
- 3.5 st limeblad rivna i bitar
- 1 st lime saften och det yttersta finrivna skalet
Gör så här
1
Skär bort skalet på alla citrusfrukter och skär ut fina hinnfria klyftor ner i en stor skål, det går lättast med en liten vass kniv. Pressa saften ur citrusskroven ner i skålen.
2
Mät upp saften från skålen ner i en kastrull, det ska bli 3–4 deciliter. Häll i socker, vaniljsocker, citrongräs, ingefära, (limeblad), och saft och skal av lime. Koka upp sockerlagen och låt sjuda cirka 5 minuter. Ta av från plattan och låt dra cirka 15 minuter.
3
Sila av lagen, låt svalna och häll den sedan över citrusfiléerna. Njut som det är eller med en kula vanilj- eller chokladglass.
Njut av citrussalladen som den är eller med en kula glass eller en klick grädde. OBS! Tillagningstiden inkluderar inte dragtid.