Clafoutis med jordgubbar

Du behöver Kaka: 180 g smör 300 g florsocker (5 dl) 125 g vetemjöl (ca 2 dl) 120 g mandelmjöl 1 tsk bakpulver 1 msk...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

Kaka:

180 g smör
300 g florsocker (5 dl)
125 g vetemjöl (ca 2 dl)
120 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kardemummakärnor mortlade
330 g äggvita (ca 8 st)
smör till formen
0.5 st jordgubbar (0,25 l)
3 st rabarber stora stänger

Myntasocker:

1 dl strösocker
2 st myntablad stora nävar plockade

Gör så här

1
Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Bryn smöret under vispning tills det blir nötigt och brunt.

2
Blanda florsocker, vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och kardemumma. Vänd i äggvita och brynt smör, och vänd ihop smeten lätt. Häll smeten i en smord form, 23 centimeter i diameter. Rensa jordgubbar och skala och skär rabarbern i mindre bitar. Tryck ner dem överallt i smeten. Baka sedan kakan på 150 grader varmluft i cirka 30–40 minuter, eller tills den inte längre är kladdig i mitten. Känn med en sticka.

3
Myntasocker: Mortla eller mixa lite av sockret med myntabladen. Tillsätt sedan resterande socker, och vänd ihop så att allt blir grönt.

4
Strö socker över kakan vid servering.


Kommentar:
Tips! Tänk på att inte röra smeten för mycket, då bildas glutentrådar och kakan blir seg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top