Cocktailsemlor med lingongrädde

Du behöver 25 g jäst (för söta degar) 50 g smör 1 1/2 dl mjölk 3 krm salt 1/2 dl strösocker 1 äggula cirka 300...


50 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst (för söta degar)
  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 3 krm salt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 äggula
  • cirka 300 g (5 dl) vetemjöl
  • 3 krm hjorthornssalt
  • Fyllning:
  • 3–4 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g tinade lingon eller lingonsylt

Gör så här

1
Smula jästen i degbunke. Smält smöret i kastrull, tillsätt mjölken och ljumma till 37 grader. Använd hushållstermometer. Häll degvätskan över jästen, rör om tills jästen lösts.

2

3
Arbeta ner salt och socker, äggula och mjöl blandat med hjorthornssalt i degvätskan. Arbeta degen jämn och smidig, gärna med elvispens degkrokar, ungefär 5 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, det tar 40 minuter.

4

5
Ta fram hushållsvåg eller brevvåg. Boxa ner degen och knåda den jämn, ta mer mjöl om det absolut behövs. Riv av degtussar på 10–12 gram (!) och trilla till enkronestora bullar. Lägg på papprade plåtar och låt jäsa under handduk 15 minuter.

6

7
Grädda mitt i 250 grader varm ugn till fin färg. Det tar cirka 5 minuter. Låt kallna på galler mellan bakdukar.

8
Bullarna kan frysas i väntan på festtillfällen.

9

10
Servering:

11
Tina frysta bullar, skär ett lock av varje småsemla. Vispa grädden spritsfast med vaniljsockret. Krossa frysta lingon och blanda dem slarvigt med grädden alldeles före servering. Fördela på underhalvorna och lägg på lock.

12
Om du använder lingonsylt kan du eventuellt utesluta vaniljsockret.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top