Du behöver
- 50 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1.5 tsk salt
- 1 msk ljus sirap eller honung
- 3 dl havregryn
- 11.5 dl vetemjöl
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölkblandningen och rör om. Blanda i salt, sirap och havregryn. Arbeta in det mesta av vetemjölet till en smidig, ganska lös deg. Låt den jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i två delar och rulla ut dem till längder. Skär längderna i 16–18 jämnstora bitar. Forma till bullar och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa övertäckta cirka 30 minuter. Grädda frallorna i 250 grader i mitten av ugnen tills de har fått fin färg och är genomgräddade, cirka 10 minuter. Låt kallna på galler.
Frallorna går bra att frysa.
Detta är ett läsarrecept från Maj-Britt Gustavsson i Habo.