Ewas västerbottenpaj med löjrom

Du behöver Pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 g smör eller margarin 1.5 msk vatten Fyllning: västerbottensost (8 dl) 6 st ägg 6 dl mjölk 1...


4 portioner

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
1.5 msk vatten

Fyllning:

västerbottensost (8 dl)
6 st ägg
6 dl mjölk
1 krm salt 2 krm svartpeppar

Att servera till:

löjrom sikrom eller laxrom
1.5 dl crème fraîche
rödlök finhackad

Gör så här

1
Hacka/gaffla i en bunke ihop mjöl och tunt skivat matfett till smuldeg. Tillsätt vattnet och blanda samman till en slät deg. Låt den ligga i kylen någon timme – eller till nästa dag.

2
Kavla ut och placera degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter, så att formens botten och kanter blir täckta. Eller hoppa helt enkelt över utkavlingen och tryck med fingrarna ut degen i pajformen. Nagga tätt i bottnen med en gaffel.

3
Sätt ugnen på 225 grader. Tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa i degen runt kanterna så att de håller sig uppe under gräddning. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter i nedre delen av ugnen och ta sedan ut det ur ugnen. Fördela den rivna osten i pajskalet.

4
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över osten så att den täcker och nästan når upp till kanten.

5
Grädda pajen färdig i 225 grader tills äggsmeten stelnat, 35-40 minuter. Ta ut pajen ur ugnen. Låt den få sansa sig och svalna lite, 20-30 minuter, innan det är dags att äta med rom, crème fraîche och hackad rödlök.


Kommentar:
Ost och löjrom i skön förening.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top