Tillagningstid: 60 minuter
12 portioner
Du behöver
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1.5 dl vetemjöl
- 4 msk kakao
- 1 nypa flingsalt
Moussefyllning
5 dl frysta hallon
1 dl strösocker
5 st gelatinblad
6 dl vispgrädde
3 st äggulor
2 dl florsocker
färska bär
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, kakao och salt och rör ner blandningen i äggsmeten. Rör sist i det smälta smöret. Ta en form (25 centimeter i diameter) med löstagbar botten och klä botten av formen med bakplåtspapper. Häll i och bred ut smeten så den blir slät. Grädda i cirka 20 minuter tills en tandpetare är torr när du sticker i kakan. Låt svalna och lossa försiktigt från formens kant med en matkniv.
2
Diska formens kant och klä den med plastfilm, repor i formen kan annars missfärga hallonmoussen.
3
Koka ihop hallon och socker några minuter tills sockret smält. Låt svalna något och tryck hallonen genom en sil med en sked för att få bort kärnorna. Det blir cirka 2 deciliter hallonpuré.
4
Lägg gelatinblad i kallt vatten.
5
Vispa grädden. Vispa ihop äggulor och florsocker. Ta upp gelatinbladen och smält på svag värme under omrörning i en kastrull tillsammans med
6
3 matskedar av hallonpurén. Rör sedan ner gelatinet i resten av hallonpurén.
7
Rör ihop hallonpuré och äggsmet och vänd till sist ner den vispade grädden i omgångar. Rör försiktigt till en jämn smet. Fyll moussen i formen. Täck formen med bakplåtspapper och låt den stå kylen i minst 4 timmar, gärna över natten. Det går också bra att frysa in tårtan, men slå då in den i en ren plastpåse. Tänk också på att ta fram den i god tid för att tina. Dekorera med blommor eller färska bär vid serveringen.
Låt stå 4 timmar i kylden.