Du behöver
- 200 g färska gröna bönor
- 2 msk smör
- 3 msk (= 30 g) vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 1 dl (mat)grädde
- 3/4 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 2–4 stjälkar färsk fransk dragon
- det gröna från 3 salladslökar
- ca 100 g fetaost
- 8 ägg
- 1 dl (mat)grädde (eller vatten)
- 3/4 tsk salt
- 2 duttar kajennpeppar
- smör eller olja till gräddning
Gör så här
1
Ansa och koka bönorna nätt mjuka, 5–7 minuter, i saltat vatten (1 tesked salt per halvliter vätska), låt rinna av. Smält smöret i såskastrull, rör i mjölet och späd med mjölk och grädde. Koka upp under omrörning, låt sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner bönorna och repa i dragon strax före servering.
2
Skiva salladslöken i ringar, bryt osten i smulor. Vispa samman ägg, grädde, salt och kajenn med en gaffel. Häll i (stor) oljad stekpanna på medelvärme. Strö i ost och lök, låt grädda ett par minuter och stick sedan i omelettbottnen med kniv, så att mera ogräddad smet kan rinna neråt. Täck med lock och låt grädda färdigt, cirka 8 minuter. Servera med de stuvade bönorna.