Du behöver
- 200 g smör mjukt
- 150 g ljust muscovadosocker (eller farin)
- 3 st ägg
- 1.5 dl vispgrädde
- 3.5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk pomeransskal malet
- 100 g torkade fikon hackade
- 0.5 dl calvados eller konjak
- 50 g valnötskärnor hackade
Gör så här
1
Rör smör och socker pösigt, använd köksmaskinens rörspade eller elvisp.
2
Tillsätt äggen, ett i taget, och grädde. Smeten kan börja spricka, men den går ihop igen när mjölet tillsätts.
3
Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och pomerans. Vänd ner mjölblandningen i smeten tillsammans med fikon, calvados eller konjak och valnötter.
4
Klicka smeten i en väl smord och bröad hålform som rymmer 1 1/2 liter. Dunka formen mot bänkskivan så att smeten packar sig jämnt.
5
Grädda kakan på nedre falsen i 175 grader cirka 45 minuter. Prova med en sticka, det ska inte fastna smet på stickan när kakan är färdig.
6
Ta ut kakan och låt den stå i formen 5–10 minuter innan den stjälps upp på galler och får kallna under formen.
7
Slå in kakan i alfolie och låt den mogna några dagar på svalt ställe.
8
Kakan kan eventuelt droppas med lite extra calvados eller konjak medan den står till sig.