Fikonkaka med valnötter

Du behöver 200 g smör mjukt 150 g ljust muscovadosocker (eller farin) 3 st ägg 1.5 dl vispgrädde 3.5 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1...

Tillagningstid: 90 minuter
1 portion

Du behöver

  • 200 g smör mjukt
  • 150 g ljust muscovadosocker (eller farin)
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk pomeransskal malet
  • 100 g torkade fikon hackade
  • 0.5 dl calvados eller konjak
  • 50 g valnötskärnor hackade

Gör så här

1
Rör smör och socker pösigt, använd köksmaskinens rörspade eller elvisp.

2
Tillsätt äggen, ett i taget, och grädde. Smeten kan börja spricka, men den går ihop igen när mjölet tillsätts.

3
Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och pomerans. Vänd ner mjölblandningen i smeten tillsammans med fikon, calvados eller konjak och valnötter.

4
Klicka smeten i en väl smord och bröad hålform som rymmer 1 1/2 liter. Dunka formen mot bänkskivan så att smeten packar sig jämnt.

5
Grädda kakan på nedre falsen i 175 grader cirka 45 minuter. Prova med en sticka, det ska inte fastna smet på stickan när kakan är färdig.

6
Ta ut kakan och låt den stå i formen 5–10 minuter innan den stjälps upp på galler och får kallna under formen.

7
Slå in kakan i alfolie och låt den mogna några dagar på svalt ställe.

8
Kakan kan eventuelt droppas med lite extra calvados eller konjak medan den står till sig.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top