Du behöver
- 500 g spetskål
- 1 st sparris (250 g)
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 1 st citron
- 1 st ricotta (250 g)
- salt svartpeppar
- 6 st filodeg ark
- 75 g smör
Gör så här
1
1?. Ansa och strimla spetskålen. Skär bort det träiga längst ned på sparrisen och skär resten i centimeterlånga bitar. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs allt mjukt i olivolja. Tvätta
2
citronen och riv skalet fint. Pressa saften ur citronen över det gröna i pannan och låt koka in helt, fyllningen får inte vara blöt. Låt svalna och vänd sedan ner ricotta och
3
citronskal. Smaka av med salt och peppar.
4
2?. Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret. Täck insidan av en springform med filodegen så att lite hänger utanför, pensla ena sidan av arken med smör mellan varven. Lägg i fyllningen och platta till den. Vik filodegen som hänger utanför över pajfyllningen, och pensla ovansidan med lite extra smör.
5
3?. Grädda i cirka 25–30 minuter, eller tills pajen fått fin färg och är frasig.