Filopaj med spetskål

Du behöver 500 g spetskål 1 st sparris (250 g) 1 st gul lök 1 st vitlöksklyfta 2 msk olivolja 1 st citron 1 st...

Tillagningstid: 50 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 500 g spetskål
  • 1 st sparris (250 g)
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 st citron
  • 1 st ricotta (250 g)
  • salt svartpeppar
  • 6 st filodeg ark
  • 75 g smör

Gör så här

1
1?. Ansa och strimla spetskålen. Skär bort det träiga längst ned på sparrisen och skär resten i centimeterlånga bitar. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs allt mjukt i olivolja. Tvätta

2
citronen och riv skalet fint. Pressa saften ur citronen över det gröna i pannan och låt koka in helt, fyllningen får inte vara blöt. Låt svalna och vänd sedan ner ricotta och

3
citronskal. Smaka av med salt och peppar.

4
2?. Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret. Täck insidan av en springform med filodegen så att lite hänger utanför, pensla ena sidan av arken med smör mellan varven. Lägg i fyllningen och platta till den. Vik filodegen som hänger utanför över pajfyllningen, och pensla ovansidan med lite extra smör.

5
3?. Grädda i cirka 25–30 minuter, eller tills pajen fått fin färg och är frasig.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top