Du behöver
- 1 morot
1 bit kålrot
4 råa potatisar
1/2 gul lök
1 fänkål
12 dl fiskbuljong
1 burk (400 g) krossade tomater
1 dl nypressad apelsinsaft
1 påse saffran
1/2 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
ca 1/2 msk fänkålsfrön
200 g torskfilé
200 g lax
Tillbehör
Gör så här
1
Skala och tärna rotsakerna. Hacka löken och skär fänkålen i bitar.
2
Koka allt mjukt i buljongen tillsammans med tomatkrosset.
3
Tillsätt apelsinsaft, saffran, vin, de finhackade vitlöksklyftorna, fänkålsfrön och fisksorterna, skurna i mindre bitar.
4
Låt småkoka i cirka 5 minuter. Fördela räkorna i fyra heta soppskålar.
5
Fördela soppan och toppa med musslorna. Bjud aioli till.
6
Aioli: Blanda 2 dl majonnäs med 3-5 finhackade eller krossade vitlöksklyftor. Smaka av med en aning gurkmeja.
Norrländskan Barbro Löwinder driver tillsammans med sin son kvarterskrogen Löwinders i Stockholm.