Fjällöring med persiljerotspuré

Du behöver 3 msk olivolja 1 msk smör 16 st körsbärstomater gärna i blandade färger 1.5 st schalottenlökar 2 st vitlöksklyftor tunt skivade 0.5 st...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 16 st körsbärstomater gärna i blandade färger
  • 1.5 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor tunt skivade
  • 0.5 st röd chili urkärnad, strimlad
  • 4 st grönkålsblad (80 g)
  • 1.5 dl vitt vin
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 2 nypa flingsalt
  • svartpeppar nymald
  • 3 st persiljerötter (totalt cirka 300 g)
  • 4 bitar öring färsk, med skinnet kvar
  • olivolja och smör att steka i
  • 1 näve basilikablad finhackade

Gör så här

1
Hetta upp olja och smör i en stekpanna eller sauteuse. Häll i tomaterna och låt puttra tills de blir mjuka. Tillsätt schalottenlök, vitlök och chili och fräs ihop i några minuter. Pressa sönder tomaterna med en gaffel och slå på vinet. Sänk värmen och tillsätt grönkål, grädde, flingsalt och några drag med svartpepparkvarnen.

2
Låt såsen stå och puttra medan du steker fisken och gör persiljerotspuré.

3
Skala och tärna persiljerötterna. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten och 2 nypor salt. Låt koka tills tärningarna känns mjuka. Fiska upp bitarna med hålslev och mixa till puré. Späd med kokvatten till lagom konsistens. Smaka av med salt.

4
Torka av fisken med hushållspapper. Salta med flingsalt. Stek fisken på skinnsidan i olja och smör i hög värme tills skinnet blir krispigt. Sänk värmen på plattan, vänd på fisken och stek den färdig i några minuter till.

5
Rör ner basilika i den varma såsen. Ös upp sås på fyra tallrikar, lägg på fisken och några klickar persiljerotspuré.


Kommentar:
Tips! Persiljerotens skal kan enkelt bli till chips. Gnid in dem i lite rapsolja, lägg på bakplåtspapper och torka i ugnen på 110 grader cirka 1 timme, låt sedan torka i eftervärmen. Salta lätt när chipsen är klara.

Detta är ett recept från restaurang Jazzköket i Östersund.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top