Focaccia med oliver

Du behöver 25 g jäst 5 dl Ljummet vatten 1 tsk salt 0.5 dl olivolja mild 5 dl durumvetemjöl 7.5 dl vetemjöl special 20 st...

Tillagningstid: 90 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl Ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl olivolja mild
  • 5 dl durumvetemjöl
  • 7.5 dl vetemjöl special
  • 20 st gröna oliver urkärnade, halverade
  • 2 st rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 0.5 dl olja att ringla ovanpå
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

1
Lös jästen i vattnet. Blanda i salt, olja och de båda mjölsorterna.

2
Bearbeta i hushållsassistent i 5 minuter till en smidig deg. Den ska vara ganska lös.

3
Jäs övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

4
Häll ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt och dra ut den med fingrarna till en 2–3 centimeter tjock platta. Tryck djupa gropar i degplattan med fingertopparna.

5
Tryck ner olivhalvorna i degen. Strö över rosmarin och ringla över olivolja, pensla eventuellt ut oljan över degen.

6
Toppa med flingsalt.

7
Jäs igen, övertäckt i 15 minuter.

8
Grädda mitt i ugnen tills brödet fått fin färg, cirka 25 minuter. Skär i rutor och servera med färskost. Brödet går bra att frysa.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top