Du behöver
- 25 g jäst
- 3 dl vatten, kallt
- 3 dl mjölk, kylskåpskall
- 1/2 msk salt
- 1 msk honung
- 3 msk rapsolja
- 5 dl (300 g) dinkelmjöl, fullkorn
- 11 dl (650 g) vetemjöl
- 1–2 dl hasselnötter
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke. Blanda vatten och mjölk och lös upp jästen i den kalla vätskan. Tillsätt salt, honung, olja, dinkelmjöl och vetemjöl. Arbeta degen i en matberedare i 5 minuter. Tillsätt nötter i slutet.
2
Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
3
Dela degen i två delar och knåda dem smidiga på mjölat bakbord. Forma två bröd, lägg i avlånga formar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
4
Värm ugnen till 200 grader och grädda bröden i cirka 45 minuter. Svalna med bakduk över.