Friterad ansjovis med bearnaisesås

Du behöver 2 st ansjovisfiléer 0.5 dl vetemjöl 1 st ägg 1/2-1 dl ströbröd Fritering: olja Bearnaisesås: 125 g smör 5 st vitpepparkorn krossade 1.5...


4 portioner

Du behöver

  • 2 st ansjovisfiléer
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 1/2-1 dl ströbröd

Fritering:

olja

Bearnaisesås:

125 g smör
5 st vitpepparkorn krossade
1.5 st persiljekvist
1 msk schalottenlök finhackad
0.5 dl vitvinsvinäger
0.5 dl vatten
3 st äggulor
persilja och dragon

Gör så här

1
Börja med såsen: smält fettet, låt det svalna lite. Koka pepparkorn, persiljekvistar, hackad lök, vinäger och vatten i liten rostfri kastrull på hög värme och utan lock tills det återstår cirka H dl. Sila av kryddorna och häll tillbaks vätskan i kastrullen. Sätt ner kastrullen i hett vattenbad, en kastrull med sjudande vatten.

2
Vispa i äggulorna och sjud under vispning tills det börjar tjockna. Ta upp kastrullen ur vattenbadet och vispa i det smälta fettet i en tunn stråle medan du vispar kraftigt. Om såsen verkar för tunn sätts kastrullen ner i det heta vattenbadet igen medan du vispar den tjock. Smaksätt såsen med lite hackad persilja och smulad torkad dragon.

3
Låt ansjovisfiléerna rinna av, vänd dem först i vetemjöl, sedan i vispat ägg och till sist i ströbröd. Fritera dem i rikligt med het olja i en tjockbottnad kastrull. Låt dem rinna av på hushållspapper innan de serveras tillsammans med bearnaisesåsen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top