Fullkornslimpa av råg

Du behöver 1 dl rågkross 1 dl havrekross 1 dl kruskakli 1 dl linfrön 1 dl solrosfrön 2 dl svartvinbärssylt 1 msk salt 1 msk...

Tillagningstid: 60 minuter
3 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 1 dl rågkross
  • 1 dl havrekross
  • 1 dl kruskakli
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 dl svartvinbärssylt
  • 1 msk salt
  • 1 msk stött kummin eller anis eller fänkål, eller en blandning av alla kryddorna
  • 5 dl kokande vatten
  • 1 msk olja
  • 24 g torrjäst två paket
  • 18-22 dl rågsikt
  • 3 st brödformar Anita använder 2 x 2 liter och 1 x 1,5 liter
  • 4 dl Ljummet vatten

Gör så här

1
1. Blanda det ljumma vattnet med rågkross, havrekross, kli, linfrö, solrosfrö, sylt, salt och kryddor i en bunke. Låt stå i 5–6 timmar eller över natten.

2
2. Häll på kokande vatten och olja och rör om. Blanda jästen med rågsikten och arbeta sedan in så mycket mjöl att degen släpper bunken. Låt jäsa under bakduk 20 minuter.

3
3. Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord. Degen kan vara lite lös och kladdig. Forma till tre limpor som läggs i oljade eller papprade brödformar. Vrid gärna limporna innan de läggs i formen så ser det lite extra fint ut. Låt jäsa ytterligare 20–25 minuter.

4
4. Värm under tiden ugnen till 225 grader och grädda sedan i 30–40 minuter.


Kommentar:
Receptet kommer från Anita Lindblom.

Tips! Anita förvarar limpan i skivor i frysen. Då kan hon ta fram bara så mycket som går åt för två frukostar i taget.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top