Du behöver
- 125 g smör mjukt
- 0.75 dl strösocker
- 2 st äggulor
- 2 msk kallt vatten
- 1.5 tsk bakpulver
- vetemjöl ca 4 dl
Fyllning:
4.5 st röda äpplen 500 g
200 g mandelmassa
Gör så här
1
Rör smör och socker mjukt och fluffigt, går bra med elvisp. Rör ner äggulor och vatten. Blanda bakpulvret i mjölet och arbeta mjölet in i degen. Det går lättast att arbeta in hälften av mjölet i bunken och resten på bakbordet. Tryck ut cirka 2/3 av degen i en rund form, 24 centimeter i diameter, med avtagbar kant. Resten av degen trillas till sex längder och läggs över fyllningen som ett galler.
2
3
Skölj och torka av äpplena. Klyv dem, skär bort kärnhus, stjälk och blomfäste. Klyfta dem och lägg ut dem över degbottnen i formen. Riv mandelmassa och strö över. Lägg på degstrimlor som galler.
4
5
Sätt in formen på plåt på nedre falsen i ugnen i 200 grader. Grädda kakan 30–40 minuter till gyllene färg och mjuka äpplena. Ta ut kakan och låt den svalna.
6
7
Före servering spritsas kakgallret med florsockerglasyr, 2 deciliter florsocker rörs samman med 1/2 matsked vatten och knappt 1 matsked citronsaft.
8
Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.