Furstlig äppelkaka med mandelmassa

Du behöver 125 g smör mjukt 0.75 dl strösocker 2 st äggulor 2 msk kallt vatten 1.5 tsk bakpulver vetemjöl ca 4 dl Fyllning: 4.5...


1 portion

Du behöver

  • 125 g smör mjukt
  • 0.75 dl strösocker
  • 2 st äggulor
  • 2 msk kallt vatten
  • 1.5 tsk bakpulver
  • vetemjöl ca 4 dl

Fyllning:

4.5 st röda äpplen 500 g
200 g mandelmassa

Gör så här

1
Rör smör och socker mjukt och fluffigt, går bra med elvisp. Rör ner äggulor och vatten. Blanda bakpulvret i mjölet och arbeta mjölet in i degen. Det går lättast att arbeta in hälften av mjölet i bunken och resten på bakbordet. Tryck ut cirka 2/3 av degen i en rund form, 24 centimeter i diameter, med avtagbar kant. Resten av degen trillas till sex längder och läggs över fyllningen som ett galler.

2

3
Skölj och torka av äpplena. Klyv dem, skär bort kärnhus, stjälk och blomfäste. Klyfta dem och lägg ut dem över degbottnen i formen. Riv mandelmassa och strö över. Lägg på degstrimlor som galler.

4

5
Sätt in formen på plåt på nedre falsen i ugnen i 200 grader. Grädda kakan 30–40 minuter till gyllene färg och mjuka äpplena. Ta ut kakan och låt den svalna.

6

7
Före servering spritsas kakgallret med florsockerglasyr, 2 deciliter florsocker rörs samman med 1/2 matsked vatten och knappt 1 matsked citronsaft.

8
Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top